Referentie
Thema-avond pensioen FiDiB

“Handige tool, helder verhaal, interactief”

Gérard Teurlings en Pieter van Stratum FiDiB 

Gérard Teurlings is voorzitter van de vereniging voor Financieel Dienstverleners Brabant *). Samen met collega-bestuurslid Pieter van Stratum (externe betrekkingen) blikt hij terug op de thema-avond over toekomstvoorzieningen van 19 november 2015. Zij vertellen waarom Michael Visser werd uitgenodigd voor een presentatie over de pensioenschijf van vijf en maken de balans op.

Het idee erachter
Gérard Teurlings plaatst de voordracht van Michael eerst in het juiste kader: “Doel van de bijeenkomst was om de integrale aanpak van toekomstvoorzieningen te belichten. Daarbij zijn er drie belangrijke vragen. Allereerst: welke elementen kun je bij toekomstvoorzieningen onderscheiden? Ten tweede: welke tools zijn daarvoor beschikbaar? En tot slot: welke drijfveren spelen op de achtergrond een rol?

De presentatie van Michael Visser ging over de pensioenschijf van vijf waarmee je de onderdelen van een toekomstvoorziening in kaart kunt brengen. Daarna behandelde Thom Boot de persoonlijke motieven die bij life planning van invloed zijn.”

Plus en min van de pensioenschijf van vijf
Als we teruggaan naar de presentatie van Michael Visser, zegt Pieter van Stratum daarover: “Michael kan de complexe pensioenmaterie terugbrengen tot een verhaal dat iedereen begrijpt. Hij legt in eenvoudige taal uit hoe je de pensioenschijf van vijf kunt gebruiken voor een betere kijk op toekomstvoorzieningen. Voor leden die niet dagelijks met pensioen bezig zijn, was dat een eye-opener. Dat is meteen de grootste kracht van de tool: het maakt de complexe pensioenmaterie toegankelijk.” Gérard Teurlings vult hierop aan: “Er is wel een kanttekening, dat hoorde je ook in de discussies. De tool is weliswaar erg handig om pensioen transparant te maken voor een groot publiek, maar niet afdoende voor een grondige analyse van de specifieke, individuele situatie. Per saldo is de tool vooral geschikt voor een eerste scan.”

En de interactie?
Gérard Teurlings: “Lang voor de interactie tussen spreker en publiek is er natuurlijk al interactie tussen spreker en organisatoren. Dat is zeker zo belangrijk. Het overleg tussen Michael en ons, over de verhaallijn van de avond en zijn rol daarin. Daar is een goede basis gelegd voor een prettige samenwerking.” En de interactie tijdens Michael’s presentatie? “Levendig. Veel vragen, waar Michael duidelijk op antwoordt. Geen betweter, vriendelijk in de omgang. Michael is toegankelijk en staat open voor feedback.”

Videoverslag van de thema-avond:

 

*) Meer informatie over de vereniging voor Financieel Dienstverleners Brabant: www.fidib.nl