Blogs
Helaas pindakaas

‘Dat is dan €22. Sambal bij?’, vroeg de vriendelijke dame van het Chinees restaurant in ons dorp. ‘Graag!’, zei ik. Met een brede glimlach liep ik naar buiten. Mijn eerste pensioenpot.

Een paar jaar geleden heb ik Pensioenfonds Horeca en Catering gevraagd om mijn pensioenaanspraak van €5,44 per jaar af te kopen. Ik wist dat dit financieel geen gunstige deal was, maar kon het gewoonweg niet meer aanzien om brieven te ontvangen met deze fooi erop. Daarbij zadel je al die harde werkers in de horeca op met extra pensioenadministratiekosten. En voor je het weet, bepaalt iemand uit politiek of polder dat alle aanspraken onder de €10 best kunnen vervallen. Ik koos het zekere voor het onzekere.

Eind augustus stuurde het kabinet het wetsvoorstel waardeoverdracht klein pensioen naar de Kamer voor behandeling. Inwerkingtreding is voorzien voor 1 januari 2018, maar dat lijkt me ambitieus. Het concept lag eerder dit jaar voor ter consultatie. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen pensioenfondsen en verzekeraars straks kleine pensioenen met een waarde van minder dan 467 euro per jaar automatisch overdragen naar de pensioenuitvoerder van een nieuwe werkgever. Daarmee houden de kleine pensioenen hun pensioenbestemming en komt er een einde aan de tussentijdse afkoop, zo is de gedachte.

En mocht u een zogenoemd ‘heel klein pensioen’ hebben waarvan de aanspraak niet meer bedraagt dan 2 euro per jaar, dan is het helaas pindakaas. De pensioenuitvoerder heeft het recht om dit bedrag straks door te strepen in de boeken. Wees gerust, u hoeft dan nergens voor te tekenen. Het kan allemaal automatisch, zonder enige vorm van individuele inspraak. Er is wel een plicht om u te informeren. Voor later.

De Raad van State adviseert om de deelnemer meer te betrekken bij de beslissing over de overdracht van een klein pensioen. Een logische gedachte. Maar nu bijna alle risico’s al op het bordje van deelnemers liggen, vind ik ‘meer betrekken’ een beetje mager. Voor de toekomst raad ik individuele zeggenschap aan, als uitgangspunt bij ieders persoonlijk pensioenpotje.

Een eenvoudiger systeem van waardeoverdracht kan bijdragen aan de broodnodige kostenbeheersing en efficiëntie bij veel pensioenuitvoerders. Dat is in het belang van alle deelnemers. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Zo’n 4,5 miljoen kleine pensioenpotjes. Wat een ‘slapers’, in pensioenland.

Mijn studentenpensioentje bij Horeca en Catering van €5,44 leverde uiteindelijk netto een maandmenu, kroepoek en een grote portie satésaus bij de Chinees op. Geen echte vetpot, mijn eerste pensioen. Smullen voor het hele gezin, dat wel.

Michael Visser
Pensioen GeMi

Deze blog verscheen eerder in iets andere vorm als ‘Van de redactie’ in Pensioen en Praktijk 3 van 2017.